Your search results

Nord-Kypros – Middelhavets skjulte perle

Nord-Kypros er det som kan kalles en skjult perle i Middelhavet; strålende sol, uberørte strender, krystallklart hav og deilige kulinariske opplevelser gjør Nord-Kypros til et av Middelhavets best bevarte hemmeligheter. Med sin naturlige skjønnhet tiltrekker Nord-Kypros stadig flere utenlandske boligkjøpere og turister.

Nord-Kypros er et trygt og vennlig land med sterke familieverdier. Lokalbefolkningen tar imot besøkende med åpne armer som gjerne deler sine kulturer og tradisjoner. Det er veldig enkelt å umiddelbart føle seg hjemme her. Takket være det varme og behagelige klimaet har folk en tendens til å tilbringe livet utendørs og nyte et stort antall utendørsaktiviteter.

Livets tempo er sakte og avslappet. Det solfylte været med 340 soldager i året er selvfølgelig en stor grunn til at Nord-Kypros er så populær. Her kan du nyte soling og bading hele året. Med sitt behagelige klima har øya også blitt et åpenbart reisemål for golfere som driver med idretten sin hele året.

Hele Nord-Kypros er velsignet med vakker natur med milevis av strender og fantastiske fjellkjeder. Her er nasjonalparker med ville esler og uberørte viker der havskilpaddene legger eggene sine.

Mange blir så forelsket i Nord-Kypros at de velger å bosette seg her permanent. En høy livskvalitet til svært lave levekostnader gjør stedet til det ideelle stedet for de som liker livet.

Geografi

Nord-Kypros dekker et samlet areal på 1357 kvadratkilometer, omtrent like stort som Gotland med over halvparten av øyas 240 km kystlinje.

Kypros har vært delt inn i to separate stater siden 1974. Dette skyldtes språklige og kulturelle forskjeller og på grunn av friksjon som varte i 11 år (se historie). Gresk-kyprioter bor i sør og tyrkisk-kyprioter i Nord-Kypros. En grense kalt Green Line går gjennom Lefkoşa (Nicosia), hovedstaden som skiller de to statene. Det er for tiden fem grenseoverganger som tilbyr 24-timers gratis tilgang for EU-borgere å krysse til begge sider.

De fem regionene

Nord-Kypros består av fem regioner som tilbyr unike opplevelser for alle:

Strender, sletter og fjell

Nord-Kypros er preget av en unik blanding av strender, sletter og fjell. Den lange nordkysten er støttet av fjellkjeden Beşparmak (Five Finger), som danner et forbløffende bakteppe med skogkledde bakker og praktfulle kalksteiner, hvor den høyeste er Mount Selvili på 3357 fot. De nedre åsene og lavlandet er pulserende med frodig grønt, sjeldne fuglearter og sommerfugler, og et naturlig mangfold av blomster uten sidestykke i Middelhavet, med anslagsvis 19 endemiske plantearter.

Sandstrender og steinete viker venter på oppdagelse langs kysten. Øst på øya mister Five Finger-fjellkjeden høyden når den strekker seg langs den smale halvøya, kjent som Karpaz eller “Panhandle”, en spektakulær fingerformet region med bølgende åser og uberørte gylne strender. Sør for Five Finger-fjellkjeden ligger sletta Mesaoria og hovedstaden Lefkoşa (Nikosia).

Bahçli, Öster om Kyrenia

Klima

Nord-Kypros har et veldig behagelig klima, med varme, tørre somre og milde vintre, og i gjennomsnitt 340 soldager. I august er den varmeste måneden med gjennomsnittstemperaturer fra 30 ° C til 36 ° C, og i de kaldeste månedene, januar og februar, er gjennomsnittstemperaturen rundt 10 ° C til 15 ° C, med et vinter gjennomsnitt på 6 timer daglig solskinn og bare moderat regn, som gjør det til et ideelt reisemål hele året.

Politisk situasjon

Den tyrkiske republikken Nord-Kypros (TRNC) ble formelt etablert i 1983. TRNC er en fullstendig demokratisk stat med sin egen valgte president og regjering. 23. april 2003 ble grensene mellom nord og sør åpnet, og i dag er det veldig enkelt å gå til begge sider av øya.

Forhandlinger har pågått i flere tiår mellom tyrkisk-kyprioter og gresk-kyprioter sammen med FN og tre garantiland, Storbritannia, Hellas og Tyrkia, om et samlet land, men hittil uten resultat. Fra tyrkisk-kypriotisk synspunkt har det vært positiv støtte for en viss tilknytning til den greske delen av Kypros. En folkeavstemning på begge sider av grensen satte imidlertid en stopper for disse planene, i det minste en tid da de gresk-kypriotene stemte nei til et samlende Kypros.

Befolkningen

Befolkningen i Nord-Kypros er omtrent 264 000 (folketellingen 2016) og 55% av befolkningen bor i urbane områder. Den urbane befolkningen fordeler seg som følger:

Lefkosa (Nicosia): 73 000
Famagusta: 46 000
Kyrenia: 57 000
Guzelyurt: 20.000
Iskele: 8000

Språk

Det offisielle språket er tyrkisk, men engelsk snakkes også mye som andrespråk.

Demografi

Den urbane befolkningen er hovedsakelig ansatt i serviceindustrien og lette næringer som drikkevarer, klær og bygg. Landbefolkningen bor i landsbyer. Det er omtrent 195 landsbyer i Nord-Kypros. Landsbygdfolk er hovedsakelig aktive i landbruket og produserer en rekke avlinger som hvete, bygg, oliven, johannesbrød, meloner, druer, fiken og poteter som dyrkes kommersielt i moderat skala. Sitrus er den viktigste eksporten, men eksporten fra Nord-Kypros generelt har vært sterkt begrenset på grunn av handelsembargo.

Selv om turist-, bank- og utdanningssektoren har vokst de siste årene, har den langsommere kommersielle og industrielle veksten i Nord-Kypros blitt en tydelig fordel, siden den fremdeles er relativt uoppdaget og uberørt av masseturisme med minimal forurensning og minimal kriminalitet. Utdanning har nylig utviklet seg til å bli en av de viktigste inntektskildene, med sine fem private universiteter som tilbyr god internasjonal utdanning for utenlandske studenter, inkludert mange fra Tyrkia, Afrika og Midtøsten.

Familie liv

For tyrkisk-kyprioter er familielivet av største betydning, og derfor brukes en stor del av fritiden på familiesammenkomster, grilling og bryllup. Alle byer og til og med noen landsbyer holder festivaler, hvorav mange er om sommeren.

Dyreliv

Nord-Kypros er fremdeles relativt uoppdaget slik at dyrelivet blomstrer, med rundt 250 fuglearter som lander på øya hvert år i reisen fra øst til vest. Det er også en overflod av øgler, ville esler og sommerfugler, inkludert 19 endemiske arter, det vil si de som er unike for regionen, for eksempel de merkelig formede Cleopatra-sommerfuglene som er utsmykket med solens farger. Alle disse er en del av en rik naturarv på en øy med kontraster som strekker seg fra toppen av Selvili-fjellet 3000 meter til de stille bakken til sjøvannet, der de berømte skilpaddene kommer på land for å legge eggene.

Det varme klimaet på Nord-Kypros betyr også at du kan nyte vakre blomster hele året, noe som gjør det til et ekte botanisk fristed. Om høsten og vinteren flyter gyldne oleander på åsene, mens flerfargede anemoner og krokuser forekommer før jul. Men det er på sen vinter og vår at øya blomstrer til en festival med farger med orkide og kirsebærvalmuer.

Tyrkisk-kypriotisk mat

Det er mange påvirkninger i dagens kypriotiske mat som har sine røtter fra land som Tyrkia, Hellas, Libanon, Frankrike og Italia. Meze, d e Kypriotiske småretter er spesielle for Kypros. Helim (Halloumi), den berømte kypriotiske osten som kan serveres grillet eller fersk.

Det finnes flere forskjellige typer kebabretter. Den mest berømte er seftali kebab , en slags lokal pølse, liten og krydret. En annen populær kebab heter Kleftico kebab , det er lam med poteter sakte kokt i en leireovn. Vi må ikke glemme fersk fisk som også er populær. Fersk fisk tilberedes i smør eller grilles.

Yoghurt er viktig for kypriotisk mat. Tykk og kremaktig yoghurt serveres med kjøtt, grønnsaker, sauser, kebab og salater. Også Ayran , en drikke yoghurt med mynte, er veldig populær. Salater, av alle slag, serveres til måltidene. Olivenolje, sitron, salt og pepper (hvitløk hvis du ønsker det) er vanlige ingredienser for salat.

Ulike typer grønnsaksretter er også veldig populære. En spesialitet som er å finne er Molohia , en grønn bladgrønnsak som ligner på spinat. Vanligvis tilberedt med kylling eller kjøtt. Fylte gresskarblomster kalles Dolmamake et veldig spesielt og deilig måltid.

Etter hvert hovedrett serveres tyrkisk kaffe eller te sammen med populære desserter som Baklava (søte bakverk), Lokma (stekte mini “smultringer”) eller en tallerken med fersk frukt.

Helsevesen

Nord-Kypros har en imponerende liste over helt nye sykehus, kirurgi og tannpleie med den nyeste teknologien tilgjengelig. Ingen pleiekøer og med ansatte som setter deg i front og hjelper deg med en gang, føler du deg godt ivaretatt og i tillegg er det billig, for eksempel er tannpleie omtrent 50% billigere enn her hjemme i Sverige.

Nord-Kypros tilhører ikke EU / EØS, og du er dermed ikke dekket av helsetjenester i det nye bostedslandet. Du har rett til omsorg, men må betale for det. Derfor anbefales det å tegne en privat helseforsikring, som gir deg tilgang til best mulig helsevesen og gir stor valgfrihet angående sykehus og leger.

For kortere opphold gir ERV reiseforsikring deg god beskyttelse til en relativt liten kostnad. www.erv.se

Near East University Hospital I Kyrenia

Levekostnadene

Nord-Kypros tilbyr generelt høy livskvalitet til en lavere pris enn andre middelhavsland. Lokale matvarer som frukt og grønnsaker og lokalt håndverk er generelt billigere, men varer som importerte biler og elektroniske gjenstander kan være dyrere på grunn av høye importavgifter. Eiendomspriser og leiepriser er ekstremt lave sammenlignet med ikke bare Sør-Kypros, men også andre land i Middelhavet.

Valuta

Den offisielle valutaen er den tyrkiske lira (TL). Valutaer som britiske pund, amerikanske dollar og euro aksepteres også. Du kan betale med kredittkort de fleste steder, og minibanker er overalt.

bankkonto

Du har rett til å åpne en bankkonto i en nord-kypriotisk bank når du kjøper en eiendom. Der får du vanligvis en veldig god rente (8-12%), i tillegg er det ingen kapitalskatt i Nord-Kypros.

Bilutleie

Godt utvalg av biler og er generelt av god kvalitet og nye modeller fra så lite som 200 SEK per dag. Kjør på venstre side.

Testamente

I Sverige arver barn automatisk, men i Nord-Kypros må du utarbeide et testamente og fortelle hvem som skal arve deg. Hvis dette ikke er gjort, vil staten arve deg. Advokaten vil hjelpe deg med dette.

Reis til Nord-Kypros

For å komme til Kypros er det to hovedflyplasser, Ercan i Nord-Kypros (tyrkisk del) nær hovedstaden Nikosia og Larnaka i Sør-Kypros (gresk del).

Det er flere daglige avganger fra Stockholm, Gøteborg og København til Ercan med en kort mellomlanding i Istanbul. Prisen for en tur / retur er vanligvis mellom SEK 1500 – 3000. Fra Ercan lufthavn tar det omtrent 30 minutter til Kyrenia.

I høysesongen går mange direktefly fra Sverige til Larnaka, noe som kan være et billig alternativ å komme til Kypros. Fra Larnaka tar det omtrent 75 minutter til Kyrenia.

Les mer om å reise til Kypros

Sammenlign eiendommer